Uwielbiam sushi i inne azjatyckie potrawy, więc postanowiłam zrobić je sama. Wbrew pozorom, to wcale nie jest trudne. W dzisiejszej notce, pokaże wam jak, krok po kroku przygotować pyszną japońską potrawę.
Potrzebne nam będą:
~ryż do sushi
~wodorosty nori
~paluszki krabowe surimi
~łosoś wędzony lub świeży
~awokado
~można dać paprykę ale ostatecznie zrezygnowałam
~sos do ryżu
~sos sojowy
~bambusowa mata do zwijania
~imbir w zalewie, dla przekąski
Wszystkie produkty kupiłam w Tesco.
Zostało mi jeszcze trochę ryżu, więc zrobiłam jeszcze onigiri. Onigiri to popularna w Japonii przekąska zrobiona z ryżu uformowanego w owalny kształt zazwyczaj owinięta w nori. Nadzienie często jest słone, by ryż się nie zepsuł. Tradycyjnie jest to śliwka, ikra, ryba etc. Wykonanie tego jest banalnie proste.
Potrzebne nam będzie:
~ugotowany wcześniej ryż do sushi
~nori
~coś do nadziania (w moim przypadku kawałek łososia
1. Ręce moczymy w wodzie i delikatnie obsypujemy solą, by ryż się nie lepił.
2. Bierzemy ostygnięty ryż w dłonie i formujemy owalny kształt.
3. Robimy w środku małą dziurkę i wkładamy tam łososia.
4. Małym paseczkiem nori obwijamy od dołu nasze onigiri tak, by było widać farsz.
5. Jeśli ma być jedzone później owijamy je folią spożywczą
i wkładamy do lodówki.
Potrzebne nam będą:
~ryż do sushi
~wodorosty nori
~paluszki krabowe surimi
~łosoś wędzony lub świeży
~awokado
~można dać paprykę ale ostatecznie zrezygnowałam
~sos do ryżu
~sos sojowy
~bambusowa mata do zwijania
~imbir w zalewie, dla przekąski
Wszystkie produkty kupiłam w Tesco.
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. Kroimy rybę (mi się rozwaliła, ale to nic nie szkodzi), awokado i surimi w cienkie paseczki.
3. Po ugotowaniu ryżu wlewamy dwie łyżki sosu do ryżu i mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
4. Na macie bambusowej układamy liść nori.
5. Rozkładamy na nim przestudzony ryż.
6. Układamy w górnej części wodorostu łososia, surimi i awokado.
7. Ostrożnie zawijamy rulon za pomocą maty bambusowej.
8. Kroimy na krążki.
9. Podajemy z sosem sojowym.
To bardzo proste, prawda?
Zostało mi jeszcze trochę ryżu, więc zrobiłam jeszcze onigiri. Onigiri to popularna w Japonii przekąska zrobiona z ryżu uformowanego w owalny kształt zazwyczaj owinięta w nori. Nadzienie często jest słone, by ryż się nie zepsuł. Tradycyjnie jest to śliwka, ikra, ryba etc. Wykonanie tego jest banalnie proste.
Potrzebne nam będzie:
~ugotowany wcześniej ryż do sushi
~nori
~coś do nadziania (w moim przypadku kawałek łososia
1. Ręce moczymy w wodzie i delikatnie obsypujemy solą, by ryż się nie lepił.
2. Bierzemy ostygnięty ryż w dłonie i formujemy owalny kształt.
3. Robimy w środku małą dziurkę i wkładamy tam łososia.
4. Małym paseczkiem nori obwijamy od dołu nasze onigiri tak, by było widać farsz.
5. Jeśli ma być jedzone później owijamy je folią spożywczą
i wkładamy do lodówki.
Mam nadzieję, że notka się spodobała. Do napisania :)
wow nigdy nie jadłam sushi :D A chyba warto spróbować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :* http://brofashionkilla.blogspot.com
Ps. obserwuje :)
w susho najbardziej przeraza mnie to, z jest to surowa ryba, ale sprobowac nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuńhttp://czesc-jestem-daria.blogspot.com/
Nigdy nie jadłam sushi, ale kiedyś trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? Jeśli tak to zacznij, a ja na pewno się odwdzięczę!
la-livs.blogspot.com